Мексико – империята на Маите

„ДЪГАТА НА ЗМИЯТА“

Мистичният свят на майте

7.11-18.11.2019

12 дена/11 нощувки

Програма:

Ден 1: Пристигане в Мексико Сити

• Щом пристигнем на летището в Мексико Сити ще бъдем посрещнати и отведени до хотела ни. Намира се на култовия Площад Зокало – самото сърце на историческата част на мегаполиса. Официалното име на площада е „Площад на Конституцията“. Това е втория по големина площад в света след Червения Площад в Москва. Няма предвидени занимания през следобеда на този ден, така че можем сами да се разходим в района и да се адаптираме към цветовете и атмосферата на града. Недалеч от Зокало се намира Двореца на изящните изкуства – една от най-красивите и елегантни сгради в света. Дворецът е главният културен център на Мексико сити и включва театър, художествена галерия и няколко музея. Разположен е в центъра на града, в съседство с парка Аламеда Сентрал. От там можем да се включим в пешеходна експедиция по най-живописния и артистичен булевард на града „Реформа“ или просто да изследваме множеството малки улички с артистични кафенета, храмове, достолепни колониални сгради и музеи в района на площад Зоколо.

Ден 2:  Мексико Сити- Антропологически Музей – Тур из града
• Закуска в ресторанта на хотела.
• След закуска ни очаква наситен ден на посещения на най-важните места – символи на Мексико сити: Националния Дворец, Площад Зокало, голямата Катедрала на града (Metropolitan Cathedral) и разбира се посещение на знаметия Антропологическия Музей.

 • Катедралата на Мексико Сити е най-голямата църква в страната. Вдъхновена е от храмовете в Южна  Испания. Размерите й са впечатляващи – 118 метра дължина и 54 метра ширина. Първоначално сградата е била издигната на мястото на древен храм на ацтеките, който е изцяло разрушен през 1628 г., за да бъде издигната на негово място внушителната катедрала. Строителството на катедралата е започнало около 1560 г. Поради дългия период на изграждане, тя носи архитектурните белези на почти всички стилове на испанското колониално изкуство. По-голямата част от днешния вид на зданието се дължи на работата на един недооценен архитект креол, Хосе Отис де Кастро, който прави камбанариите с покриви, приличащи на камбани. След смъртта му Мануел Толса от Валенсия завършва предната фасада, купола и остъклената му кула.
 • Националния Антропологически музей е разположен в района между Пасео де ла Реформа и Кайе Махатма Ганди в парк „Чапултепек“ в града. съдържа множество археологически и антропологически находки от преди идването на Колумб в Мексико, като Пиедра дел Сол (Камък на Слънцето, неправилно разпознат като календара на ацтеките).Музеят е създаден през 1963 г. от Педро Рамирез Васкес, Хорхе Кампузано и Рафаел Михарес и  има впечатляваща архитектура с множество изложбени зали. Те са обграден от градини, които представят различни експонати на открито. Музеят разполага с 23 зали за експонати и обхваща площ от почти 8 хектара.

• Следобеда ще се върнем към хотела и отново ще имаме свободно време за разходка, пазар и нови свои лични открития за този фантастичен град.

Ден 3:  Мексико Сити – Теотихуакан – Тенаюка – Тула

•  Закуска в хотел

•  След закуска се отправяме на едно от най-вълнуващите пътувания за всеки изкушен в историята и загадките на древните цивилизации. В този ден ще застанем лице в лице с едно от най-грандиозните творения на древния свят – Теотихуакан, митичният град на ацтеките.

 • Теотиуакан е археологически обект в Мексико разположен на 48 км североизточно от днешната столица Мексико. В най-точен превод от науатл, името на града се произнася с ударение върху уа и ще рече „Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“. Сред мълчанието на отминалите столетия ще се насладим на величествената гледка от върха на Пирамидите на Слънцето и на Луната към грандиозното творение, създадено от ацтеките. Ще преминем по булеварда на Мъртвите, ще бъдем респектирани от мащабите и съвършените геометрия и майсторството на създателите на това истинско чудо. Храмове, дворци, административни сгради – всичко тук демонстрира мъдрост и познание на неговите създатели и владетели. Учените и изследователите и до днес търсят ключ към та, за да бъдат разгадани загадките завещани в символите на градежа.

• В следобеда ще посетим още едно от мистичните места на Мексико – древния град Тула.

 • Тула е месоамерикански град, важен културен център и столица на империята на Толтеките. Тула не е бил обект на толкова мащабни изследвания в сравнение с други археологически обекти в Мексико.  Неговата политическа важност е все още оспорвана, както влиянието и връзките му с други Месоамерикански градове като култовия Чичен Ица. Гигантските каменни статуи на толтекските войни са нещо, което всеки, който се интересува от древна история трябва да види.

•  Завръщане в хотела. Вечерна почивка и свободно време.

Ден 4: Мексико Сити – Олтара на Гуаделупе – Музея на Фрида Кало

• След закуска в ресторанта на хотела ни предстои посещение на световно известният олтар на Мадоната от Гуаделупе. Олтарът е бил построен близо до хълма на Богородица( мексиканците я наричат Нашата Дама Гуаделупе), където тя се е появила на Свети Хуан Диего. Този олтар е най-посещавания Католически обект на света, след Ватикана.

• От там ще се отправим към още едно знаково място за цяло Мексико и Мексико сити – Синята къща.

 • Синята къща е къщата музей на Фрида Кало. В тязи ослепително синя къща тя е поела първата си глътка въздух и в нея след 47 години живот издъхвя. Фрида Кало става известна със своите автопортрети. За тях тя казва: „Рисувам себе си, защото толкова често съм сама, и защото обектът, който познавам най-добре съм самата аз.“ В синята къща ще видим някои от най-известните картини на съпруга на Фрида – Диего Ривера, както и на приятели на известната двойка. Сред най-ценните експонати на музея е дневника на художничката. През 2002 година той става отпавна точка за създаването на биографичния филм, посветен на Фрида Кало. Някои от сцените във филма са занети именно тук, в Синята къща. Ривера и Кало отдавна са прекрачили границата на своите биографии и са преминали в света на легендата.  Музеят се намира в квартала Колиниа де Кармен. През 1958 година Диего Ривера дарява дома и всичко в него на държавата, за да бъде той превърнат в музей в чест на Фрида.

•  Следобеда ще е свободен и ще имаме време за разходка по Булевард Реформа.

•  Завръщане в хотела и свободна вечер.

Ден 5: Мексико Сити – Туксла – Каньона Сумидеро – Сан Кристобал де лас Касас

•  Денят започва със закуска в ресторанта на хотела се сбогуваме с Мексико Сити.

• Предстои ни полет до Чиапас. Този щат на Мексико има няколко знакови и абсолютно неотменими места за посещение за всеки пътешественик. Сред тях са каньона Сумидеро, митичният Паленке и един от 5 най-красиви градове в Мексико – Сан Кристобал. От летището се отправяме с автобус и местен водач към каньона Сумидеро. Там река Грихалва се вие между гранитни скали и стени с височина повече от хиляда метра. Грихалва пресича щатите Чиапас и Табаско, за да се влее в края на пътя си в Мексиканския залив. От 1980г. каньонът е обявен за защитен национален природен парк, за да бъдат опазени растителните и животински видове, които обитават територията му.

•  След разходката ни с лодки по реката ще посетим малкото градче Чапа де Корзо, където ще научим повече за културата на маите съхранена и до днес. Следобед продължаваме своя път към Сан Кристобал де лас Касас.

•  Настаняване в хотел в центъра на града. Свободно време и почивка.

Ден 6: Сан Кристобал – Зинакатан и Чамула – Сан Кристобал
•  След закуска в хотела
•  Разходка из историческия център на живописния, съхранил патината на времето Сан Кристобал. Самите мексиканци го определят града като един от най-красивите колониални градове на страната си.

 • Сан Кристобал е сгушен в малка долина, обградена от хълмове. Колониалната архитектура прави атмосферата необичайна – червени керемидени покриви, павирани улици и балкони с огради от ковано желязо, често обсипани с цветя. Сан Кристобал де лас Касас е и община, в която влизат 83 селища. Територията им обхваща е 484 км2. В историческия център се извисяват сгради с фасади в стил барок, неокласицизъм и дори мавритански. Градът е разделен на „бариос“ (квартали) всеки, от които е известен с даден обичай и занаят: обработка на желязо, дърводелство и дърворезба, тъкачество. Коренното население и до днес говори едно от наречията на маите като допълнение към основния език – испанският. Хората от индианските общности лесно могат да бъдат разпознати по специфичните им облекла, които рязко се различават от стила на останалите жители на Сан Кристобал.
  Ще разгледаме знаковата за града катедрала Санто Доминико, ще се разходим из колоритния градски пазар, където мести занаятчии предлагат ръчно изработени сувенири и произведения на изкуството.

•  По-късно се отправяме към Зинакатан и Чамула – малки селца, които се намират в подножието на близките планини. В тях живеят компактни общности на маи, където традициите, занаятите, ритуалите и преданията на древните им предци са грижовно пазени и предавани от поколение на поколение. Ще надникнем в ежедневието на местните хора, ще се докоснем до традиционните им бит и занаятчийство. Ръчно тъканите килими, покривки, възглавници, пана и разбира се знаковото пончо носят шарките и символите на предците им. Ще се разходим из живописните пазарчета. Ще откриваме за себе си цветовете и вкуса на Мексико.
•  Връщане в Санкристобал. Свободно време и почивка.

Ден 7:  Сан Кристобал – Аква Азул – Паленке
•  Рано сутринта се отправяме към красивите водопади Аква Азул(в превод „Сините води“) Името на водопадите идва от тюркуазения цвят на водите. Аква Азул е впечатляваща гледка в сърцето на тропическите гори на Чиапас. Множеството водни „завеси“ свободно се спускат една след друга в красива каскада. Предвидили се време за снимки и плуване в разрешените зони във водите на водопадите.
• Напускаме обятията на природата и се отправяме към тези на историята – Паленке – митичният град на Господаря Пакал.
•  Пристигане в Паленке. Настаняване. Почивка и свободно време.

Ден 8: Паленке – Кампече
• Закуска в хотела.
• В този ден ще затаяваме дъх сред руините, храмовете и дворците на Паленке

 • Пеленке е един от градовете на маите от преколумбовия период, важен културен, политически и религиозен център. Намира се в щата Чиапас, Мексико. По размери е по-малък от Тикал и Копан, но е един от най-впечатляващите. Достига разцвет през 7 век. Градът се намира до първите възвишения на планината Тумбала. Точно тук се намира най- голямата стъпаловидна пирамида на Мезоамериканската култура. Храма на надписите, съхранените йероглифи, знаците и символите вложени в самата архитектура на сградите, изумителните артефакти намерени в гробницата на Пакал – всичко това е част от ключа към загадките на една цивилизация, грижливо пазеща своите тайни и до днес. И ако Теотиокан е най-грандиозният древен град в Мексико, то самите мексиканците определят Паленке като най-романтичният.

• Сбогуваме се с града на Господаря Пакал и продължаваме своя път към Кампече.

•  Настаняване в хотел в центъра на града. Свободно време и почивка.

Ден 9: Кампече – Ушмал – Мерида
•  Закуска в хотела
• След закуска се отправяме към друг култов град – Ушмал. Архитектурата на Ушмал е най-автентичния и блестящ образец на стила Риис/Пуук. Декоративните орнаменти, триизмерните маски на Бог Чаак, колонадите, двуглавият ягуар, стелите са истинско изкуство от камък, свидетелстващо за висока култура и развита цивилизация. Сградите на Университета, обсерваторията, храмовете са доказателство за изключително важното място на Ушмал като културен и търговски център в живота на маите от класическата епоха.

 • Ушмал е един от обектите на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Разположен е в Североизточен Юкатан на мексикански полуостров. Археолозите предполагат, че града датира от 500 г. и се е задържал на върха в продължение на век и половина. Учените предполагат, че името Ушмал означава „изграден 3 пъти“. Смята се, че упадъкът на Ушмал е започнал в резултат на продължителна суша в комбинации с политически междуособици, които довеждат до неговия край. Запазили са се много храмове, жилищни сгради и пирамиди. Знае се също така, че между къщите е имало зеленчукови градини, с които маите са се изхранвали. Сред най-големите забележителности на Ушмал са Пирамидата на вълшебника и Къщата на губернатора. Друга забележителност е знаменитото игрище за игра на топка. Играта на топка била метафора на мита за сътворението и битка между доброто и злото, а игрището било портал към отвъдното. На север от игрището се намират четири дълги дворци, които образуват т.нар. „Квадратен манастир“, в близост до който е разположена и Източната колонада. Дворците са част от много богато украсени структури, поръчани от последния известен владетел на Ушмал – Чан Чак Какнал Ахау, или Господарят Чак.

• След Ушмал се отправяме към Мерида. Интересен е факта, че над 50% от жителите му произхождат от различни племена на маите. Една от гордостите на града е Университета на Мерида, който се слави с изключително богатата си библиотека. Старите и красиви сгради пресъздават за туристите атмосферата на колониалното достолепие на Мерида.
• Настаняване в хотела.
• Свободно време, за вечерна разходка из центъра на Мерида и възможност за пореден път да се докоснем до автентичния вкус на мексиканската кухня, избирайки предпочитано място сред множеството малки уютни ресторантчета в центъра на града.

Ден 10: Мерида – Чичен Ица – Плая дел Кармен

• Закуска в хотел
• Отправяме се към Чичен Ица – абсолютният фаворит за посещение на всички, които стигат до полуостров Юкатан. Причината е изключителната красота на това археологическо чудо. Миксът на конструктивни и архитектурни елементи от Централно Мексико и създадените в Юкатан традиции превръща Чичен Ица в най-значимия образец на Мая – Толтекската цивилизация. Много от сградите са оцелели на предизвикателството на времето, природата и хората в завидно добро състояние. Храмът на войните, Ел Кастило, Ел Каракол (кръглата обсерватория) са ярко доказателство за високи култура и ниво на познанието на маите за Вселената.

 • Чичен Ица е бил културен, политически и религиозен център на маите. Преведено буквално, името на града означава „Кладенецът на племето ица”. Смята се, че Чичен Ица е бил създаден около VІІІ-ІХ век и е бил превзет от толтеките през Х век. Бил е разгромен от градовете-държави Ушмал, Маяпан и Ицмал през 1178 г. и е паднал под ръководството на Хунак Кел. След идването на испанците градът е превърнат в развалини. При разкопките в и около Чечен Ица са намерени са много ритуални предмети и съдове. Между забележителностите на територията на града са четиристъпалната пирамида, храма Кукулкан, храма на войните, храма на ягуарите, различни статуи на божества, обсерваторията Каракол, свещения сеноте и различни релефи.

• Крайна цел на деня е Плая дел Кармен. Само допреди 20 години Плая дел Кармен е било тихо, спокойно и живописно рибарско селце на карибския бряг. Днес е космополитен град и пресечна точка на всякакви националности и култури, обединени от топлата и неповторима атмосфера на Мексико. Култовата за града улица е „5 авеню“. Тази дълга калдъръмена улица е пресечната точка за пътешествениците от цял свят. Ресторантчета с жива музика, екзотична кухня и колоритна публика, малки бутици, малки галерии и нестихващ поток от хора – всичко на „5 авеню“ създава усещането, че се намираш в някаква галактическа зона, където можеш да срещнеш всякакви раси и лица.
• Свободно време и нощувка в Плая дел Кармен.

Ден 11: Плая дел Кармен – Тулум – Соба – Плая дел Кармен

• Закуска в хотела
• След закуска се отправяме към Тулум и Коба.
• Тулум е малък и типичен провинциален мексикански град на брега на Карибско море. Известен е със своя археологически парк и многокилометровите си пусти красиви пясъчни плажове, чисти тюркоазени води и разхождащи се ибиси по изгрев. Самият археологически парк се намира на висок скалист бряг, от където се открива прекрасна гледка към морската шир.
• Коба е разположен в сърцето на Майската джунгла. Там е открита най-високата пирамида в целия Юкатан:“Nchoch Mul“
• В края на деня се завръщаме в Плая дел Кармен. Свободно време. Нощувка.

Ден 12: Трансфер до Канкун и полет към България

КРАЙ НА УСЛУГИТЕ
Цена на пътешествието: 2320 евро

Пакетът включва:
• Самолетни билети София – Мексико сити – Канкун – София
• Транспортното обслужване през всичките дни на програмата;
• Трансферите от и до летището на Мексико сити;
• Вътрешен полет от Мексико сити до Туксла
• Трансфер от Плая дел Кармен до летищено в Канкун;
• Входни билети за всички археологически обекти и музеи, включени в програмата;
• 4 нощувки в Мексико сити (Hotel Hampton Inn Zocalo 4*);
• 2 нощувки в Сан Кристобал (Hotel Casa Vieja 4*)
• 1 нощувка в Паленке (Hotel Giudad Real 4*);
• 1 нощувка в Кампече (Hotel Plasa Campeche 4*);
• 1 нощувка в Мерида (Hotel El Castellano 4*);
• 2 нощувки в Плая дел Кармен (Hotel Hacienda Paradase 4*)

Пакетът НЕ включва:
• Всички допълнителни хранения;
• Туристическа застраховка
• Всички екскурзии и транспорт, които са вън от предложената програма;
• Всички лични разходи и бакшиши.

Bажно: Цената на програмата е валидна за група най-малко от 12 – 14 човека и е на база настаняване в двойна стая, ВВ (нощувка, закуска)

Необходими документи:
• Задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на връщане и поне две свободни страници.
• За деца под 18г., пътуващи без родители – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да за вписани и двамата родители.

За контакти:
• Валентина Димитрова
тел.: 0899 17 92 86;
e-meil: valprim@gmail.com;

Допълнителна важна информация:
Условия на плащане:
• 770 евро се заплащат към момента на записването, но не по-късно от 1 юни
• 1200 евро се заплащат до 15 юли
• Остатъка от 350 евро се заплащат в края на август.
Важно! Обявената пакетна цена на пътуването е напревена на база цена на самолетинте билети към момента на резервацията им. Поради промяна в политиката на авиокомпаниите или други независищи от нас обстоятелства цените на самолетните билети могат да се покачат.
Скъпи приятели,
Тъй като това пътуване не е комерсиално, а има стремежа само да обедини хора с близки интереси, си позволявам да подчертая, че тези срокове са задължителни за спазване, за да отговорим на стандартните изисквания за превод на сумите към страната Посрещач.
Ето за повече яснота и част от техните условия за анулации:
1) Ако отказа на резервацията за пътуването е направен 60 дни преди началото на отпътуването банковите разходи по анулацията и трансферирането на сумите обратно към клиентите ще бъдат за сметка на клиентите.
2) Ако анулацията към Посрещащата страна е направена минимум 45 дни преди началото на програмата – 20% от цялата сума, плюс банковите разходи ще бъдат удържани.
3) Ако анулацията е направена минимум 30 дни преди началото на програмата – 30% от цялата сума плюс банковите разходи по възстановяването на авансовите плащания към посрещащата страна ще бъда удържани за сметка на клиента.
4) Ако анулацията е направена минимум 15 дни преди началото на тура – 50% от цялата сума, плюс банковите разходи ще бъдат удържани.
5) Ако анулацията бъде направена 7 дни преди началото на тура – 70% от цялата сума, плюс банковите разходи ще бъдат удържани.
6) Ако анулацията е направена в по-малко от 7 дни преди началото на тура ще бъдат удържани 100% от неговата стойност.

Важно! Вътрешните полети не могат да бъдат анулирани или сменени след момента на тяхната резервация и плащане.
Допълнителна информация:
• В Мексико в тройните стаи няма допълнително 3 то легло, а 2 големи двойни легла.

• Допустим багаж по време на тура – един куфар/голяма раница + един ръчен багаж за всеки пътник.
• Ако някой от пътуващите има специално изискване за вана в банята, то трябва да бъде заявено към момента на резервацията.
• Настаняването в хотелите става в 15.00 часа.
• Напускането на хотелите: 12.00 часа
• Разрешението за снима музеите и археологическите паркове струва 3usd
• Неблагоприятните атмосферни условия или събития вън от нашия контрол могат да наложат закъснение или промяна в графика на някои посещения..
• Категорията на хотелите в Мексико(с изключение на тези в Мексико сити и Ривиера Мая) са сравними с тези в Европа. (5 звезди в Европа отговарят на 4 звезди в Мексико)
Важно! Всички оплаквания ще бъдат взети под внимание, ако причините им са споделени с асистента на фирмата посрещач още в деня на тяхното случване.

Comments are closed