Усещане за Мароко

Усещане за Мароко

София – Малага – Танжер – Шефшауен – Фес – Мекнес – Маракеш – Агадир – Есауира – Сафи – Казабланка – Малага – София

03.10 | 17.10
Екскурзия + почивка

2 нощувки в Коста дел Сол + 8 нощувки в Мароко

ПРОГРАМА:

 

1 ДЕН: София – Малага (полет 3 ч. и 45 мин.)

Излитане от летище София. Кацане на летище Малага. Посрещане от представител на фирмата в Испания, трансфер и настаняване в хотел Alay 4* или подобен в Коста дел Сол. Вечеря. Нощувка.

 

2 ДЕН: Коста Дел Сол – Шефшауен – Фес

Закуска. Ранен трансфер до най-южната точка на Европа – Тарифа, където на най-тясното място на Гибралтарския проток се намира и фарът на Тарифа, на най-тясното място на Гибралтарският проток. Отпътуване с ферибот до Танжер, или т.нар. „Врата към Африка“ – един от най-големите и важни икономически и транспортни центрове на Кралство Мароко. Пътуването продължава около 45 минути. Посрещане от местен екскурзовод и отпътуване за Шефшауен – Синият град. Красиво кацнал под суровите върхове на планината Риф, Шефшауен е един от най-очарователните градове в Мароко. Преданието гласи, че стените на сградите са боядисани в синьо, тъй като това е традиция, останала от евреите, които са обитавали тези земи, след като са били изгонени от Испания. Градът е основан през 1471 г. като малка крепост от евреите и маврите. Красотата на планината, сините къщи, малките улички, прекрасният мирис на марокански подправки и неповторимата обстановка правят Шефшауен един от най-известните и популярни градове в Мароко. Отпътуване за Фес, най-старият от имперските градове на Мароко. Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН: Фес

Закуска. Разглеждане на забележителностите на града. Фес е oснован по времето на Идрис II. В момента, в който стъпите тук, несравнимата мароканска атмосфера ще ви обгърне. Разхождайки се из улиците, няма да усетите огромна разлика с останалите арабски градове, но влизайки в т.нар. Медина (стария град), ще се пренесете в един нов, различен и вълнуващ свят. Ще имате възможността да разгледате Кралския дворец отвън, Еврейския квартал и старата Медина, посещение отвън на един от най-старите университети в света “Qarawiyyin”, основан от Fatima Al Fihriya (в момента е действаща джамия). Немюсюлмани не се допускат. Ще се видят отблизо: обработката и боядисването на кожи от животни, стигайки до крайния продукт – чанти, колани, дрехи и т.н; производството на шалове, пердета и местни носии – чилаба, изтъкани от кактус, памук, вълна и коприна; ателиета, където се демонстрира ръчно гравиране върху различни сувенири от бронз и сребро. Връщане в хотела и свободно време. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН: Фес – Маракеш

Закуска. Отпътуване за Маракеш – Розовият град, третият от имперските столици. По пътя панорамна обиколка на град Мекнес, един от четирите имперски града. Панорамна обиколка на града включва посещение на джамията Мулай Исмаил с неговите тленни останки /една от малкото джамии в Мароко, при която се допускат немюсюлмани/ и кралските конюшни. Продължаване за Маракеш, настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН: Маракеш

Закуска, разглеждане на забележителностите на града. Ще започнем с посещение на градините Менара, създадени през 1130 г. по време на управлението на Алмохад (Абдул Мумин) – първият от династията на Алмохадитите, минарето Котубия (XII в.) – 70 метров шедьовър на ислямската архитектура. Посещение на площад Джамал Ел Фна, забуленият в тайнственост, най-обсъждан градски площад в света, една от най-големите туристически атракции в Маракеш. Всяка вечер тук се събират дресьори на кобри и маймуни, акробати, търговци, танцьори… и целият площад оживява. Именно тогава идват и разказвачите на приказки, от които можете да научите за много невероятни пътешествия и истории. Обиколката продължава с посещение на красивия дворец Баия и еврейския квартал, Медината с най-старата и автентична аптека, където се предлага известното мароканско арганово масло. Посещение на градината на Жак Мажорел (входната такса не е включена в цената) – през 20-те години на миналия век френският художник Жак Мажорел засажда палми и постепенно създава изключително богата градина с флора от петте континента. Градините са изградени в типичен мавритански стил. След смъртта на Жак Мажорел, имението запада и вдовицата на художника решава да го продаде. Вилата “Оазис” и прилежащите ѝ градини стават собственост на Ив Сен Лоран и Пиер Берже. Те реставрират това място, което по волята на Мажорел, остава отворено за посетители. Днес тук има над 350 вида растения – кактуси, бананови дръвчета, бамбук, палми, папрати, лотоси и водна растителност.

Допълнителна програма: Посещение на спектакъла „Фантазия” – включва вечеря в типична берберска палатка (казба) на фона на фолклорни танци от различните части на страната, демонстрация на конна езда – 45 евро. (неизползваната вечеря в хотела, може да се замени с обяд в същия хотел в Маракеш).

6 ДЕН: Маракеш – Агадир

Закуска. Отпътуване към белия град, окъпан в ярка светлина, където безкрайният плаж се простира по протежение на бреговата линия океан, един от най-популярните курорти в Мароко – Агадир. Столицата на регион Сус-Масса-Драа, също е основен център на икономически и културни дейности. Днес градът е най-голямото рибарско пристанище на Мароко и един от най-известните курорти, а новият град е представяла богатство от пищни зелени пространства, широки булеварди, цветни градини и елегантна съвременна архитектура. Невероятните природни чудеса и богатата традиционна берберска култура, ще отвори очите ви за спиращ дъха и неподозиран свят – красива провинция, флора, фауна, архитектура, изкуство и занаяти.Тук се намират и най-хубавият плаж на целия атлантически бряг на Мароко (дължината на ивицата е 6км). Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.

7 ДЕН: Агадир

Закуска. Свободно време за плаж, разглеждане на града или възможност за допълнителна целодневна екскурзия до Тарудант (цена 40 EUR на човек). Турът започва с фото стоп, от където ще имате възможност да уловите красотата на аргановите дървета, за които е установено, че съществуват от милиони години. Този вид дърво е заемал основна част от живота на берберските племена, но в момента вече се използва за производството на редица продукти, свързани със здравето. След кратка спирка в местно селце, където ще имате възможността да се докоснете до автентичната мароканска култура, както и да опитате вкусния ментов чай, ще тръгнете по пътя към град Тарудант. Посещение на стария град, който се намира в близост до пустинята Сахара. Градът представлява съвкупност от укрепления с квадратни кули. Можете да се изкачите до укрепленията, откъдето да се насладите на прекрасна гледка към града. Свободно време да разгледате медината и занаятчиите и отпътуване към Агадир. Вечеря. Нощувка.

8 ДЕН: Агадир

Закуска. Свободно време за плаж, разглеждане на града или възможност за
допълнителна полудневна екскурзия до Имузер (цена 35 EUR на човек). На няколко километра на север от Агадир, в сърцето на региона, по криволичещ път, между оазиси, хълмове, каньони и приказни плата, се намира „Райската долина“ (Paradise Valley). Истинското име на долината е Тифрит, но е известна като райското кътче в Мароко, след като в 1970 г., влюбилите се в това място хипита, дават наименованието „Paradise Valley”. Далеч от суматохата на големия град, ще имате възможността да откриете най-красивите пейзажи на долината и планината, да се запознаете с бита и обичаите на местните берберски жители.

9 ДЕН: Агадир – Казабланка

Закуска. Отпътуване към „бялата къща“ – Казабланка. По пътя панорамна обиколка на град Есауира – „вечната люлка на изкуството“. В миналото градът е бил португалска крепост, изключително известна през 70-те години на миналия век сред художниците и хипитата, днес градът е един от най-популярните и посещавани марокански курорти. Истинския си облик градът получава благодарение на френския архитект Теодор Корну, който в средата на XVIII в., по заповед на султан Мохамед бен Абдела ал-Хатиб, построява по-голямата част от града, както и укрепленията. Големият дворец, заобиколен от красиви бели сгради и пресичащи се под прав ъгъл улици, напомнят повече за Франция, отколкото за Африка. След обиколката на Есауира, пътят продължава към столицата на регион Дуккала-Абда – град Сафи, панорамна обиколка. Името на града произлиза от берберското „sfi/sfey“, което означава „да се наводни“/ „да се излее“. Местните произнасят Сафи като „Asfi”. Един географ от XI век – Ал-Идриси дава едно очевидно невярно обяснение за произхода на името „Asfi“, както той го свърза с арабската дума „Асаф“ (съжалявам); Asafi (мое съжаление). Той основава това предположение на една странна история за моряци от Ал-Андалус, които плавали из другия край на Атлантическия океан, но се изгубили и акостирали на остров, където местните жители ги залавят и ги изпращат обратно на корабите си с вързани очи. Корабите в крайна сметка достигат брега на „Asfi“ и местните хора помогнали на изгубените моряците и им казват, че те са на два месеца път от родината си Ал-Андалус. Като чул това, един от моряците възкликнал: „Wa asafi“ (О, мое съжаление). Ал-Идриси пише, че от този момент градът носи името „Asafi“. Тази история се смята за една легенда и вероятно обяснение за произхода на името. Градът е главното рибарско пристанище на страната за сардини, но също така се изнасят фосфати, текстилни изделия и керамика. По време на Втората световна война, градът е едно от местата за приземяване за Операция Факел.
Продължаване за Казабланка, настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка.

10 ДЕН: Казабланка – Танжер – Коста дел Сол

Закуска. Отпътуване за Танжер. Качване на ферибота за Тарифа (Коста дел Сол). Пристигане в Тарифа и трансфер за Коста дел Сол. Настаняване в хотел Alay 4* или подобен. Вечеря. Нощувка.

11 ДЕН: Коста дел Сол – Малага – София

 

Цена:

770.00 € за настаняване в двойна стая.

938.00 € за настаняване в единична стая.

760.00 € за допълнително легло.

760.00 € за дете до 11,99 с двама възрастни.

Цената включва:
 • Самолетен билет – редовен полет на България Ер: София – Малага – София;
 • Трансфери с климатизиран автобус по програмата;
 • Ферибот Тарифа – Танжер – Тарифа;
 • 2 нощувки на база HB+ полупансион /закуска и вечеря/ + вода и вино за вечеря в хотел Alay 4* или подобен в Коста дел Сол;
 • 8 нощувки в Мароко на база закуска и вечеря;
  − 2 нощувки на база закуска и вечеря във Фес в 4* хотел
  − 2 нощувки на база закуска и вечеря в Маракеш в 4* хотел
  − 3 нощувки на база закуска и вечеря в Агадир в 4* хотел
  − 1 нощувка на база закуска и вечеря в Казабланка в 4* хотел
 • Всички екскурзии в Мароко, без доплащанията за допълнителните мероприятия;
 • Полудневна обиколка на Малага с български екскурзовод’
  Представител – преводач на български език по време на престоя в Коста дел Сол и Мароко;
 • Медицинска застраховка за периода на пътуването с покритие 5 000 EUR на ЗАД “Армеец”.

 

Цената не включва:
 • Летищна такса в размер на 55 евро на човек (задължително се заплаща);
 • Обяди по време на пътуването – заплащат се на място;
 • Допълнителни мероприятия на място, които се заявяват в България;
 • Бакшиши – 10 евро за целия престой, които се плащат на място;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване” – възстановява изплатената сума, при отказ по здравословни и други причини.

Забележка – При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!

Условия за записване:

депозит 300 евро или 600 лева при записване; доплащане до 20 работни дни преди датата на отпътуване!

 

Необходими документи:

Копие на международен паспорт с мин. валидност 6 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители! Пътуването е безвизово и без медицински изисквания за имунизации!
Минимален брой участници за осъществаване на пътуването: 40 човека!
Срок за уведомяване за несъбран минимум: 20 дни преди датата на заминаване!

Срокове за анулации и неустойки:

До 60 работни дни от датата на заминаване – без неустойка
От 59 работни дни до 21 дни – 300 евро / 600 лева
От 20 работни дни до деня на отпътуване – 100% от стойността на пътуването

 

Пътуването е безвизово и без медицински изисквания за имунизации!

 

Comments are closed