Босненските пирамиди през септември

Автобусна програма до Босна и босненските пирамиди

 

Дата: 24.09-28.09

Програма:

Ден 1: София – Сараево

06.00ч Тръгване от София. Обяд по пътя. Продължаваме към  Сараево. Автобусна разходка из Сараево с екскурзовод, за да се запознаем с историята на града. Разглеждаме старата  чaршия, в стария център на Сараево.  Вечеря. Нощувка в „Хотел Гранд“ 4****

Ден 2Високо

8:00 – 9:00ч. Закуска. Напускаме хотела  и се отправяме към  малкото градче Високо, за да разгледаме долината на пирамидите   Посвещаваме целия ден на долината на пирамидите.

В програмата, предвидена за цялата група: Посещение на тунелите, които се намират в долината, под пирамидите, на техните лечебни камери, както  и посещение на  пирамидата на Слънцето.  При предварително заявено желание можем да организираме изкачване на платото на пирамидата на Слънцето или тази на Луната. Вечеря и свободно време във Високо.

Нощувка във Високо, хотел „Джале“ 3  ***.

Ден 3: От иконите до богомилите

През този ден ще направим пътуване  назад в мистиката на две основни реформаторски учения и философии – Софизма и Богомилството.  Ще минем през Източна Херцеговина и ще научим за богатата история на тази част от Балканите.

След закуска в  9:00 часа потегляме към  малкия град  Благай,  където изпод  стръмна и величествена скала  извира магнетична река Буна.

Сгушеното в скалата дервишко теке от края на 15 – началото на 16 век, тюркоазените води на река Буна ще ви накарат да притихнете пред великолепната гледка, родена от хармонията природа – човек. Обяд в някое от малките и романтични ресторантчета, накацали по двата брята на реката.

14:30ч Пристигане в Столач. Там ще се докоснем до изумително красивите каменни паметници,  дълбоко свързани с една от най-значимите страници на българската история и дух – богомилите.  Ще разгледаме богомилските стечки – каменни епоси и послания, завещани към следващите поколения.

16:00ч Потегляме към Мостар, като по пътя за кратко ще спрем  в Житомисличи, за да разгледаме Ортодоксална катедрала от 15 век.

17:30ч Пристигане в Мостар и настаняване в хотела.  Свободна време и вечеря.

Нощувка в един от най-новите и елегантни хотели на Моста –  „Сити хотел“ ****

Ден 4: Мостар – Междугорие

След закуска се отправяме към стария град Мостар. Пешеходна разходка  по калдъръмените  улички с местен екскурзовод. Ще се полюбуваме на удивителната гледка от стария мост, дал името на града към пленително красивата река Неретва. Ще посетим типична местна къща от османския период на града и една от джамиите, която е сред най-добрите образци на османската архитектура от 16 век. Свободно време за пазаруване на сувенири и ръчно изработени предмети от местните майстори. Бърз обед и се отправяме към Междугорие. Градът се намира само на 28 км. от Мостар и е известен с това, че преди повече от 30 години там се е явила Дева Мария. Днес малкото градче е притегателен център за поклоници от цял свят. Пътят до там невероятно живописен, а градчето спретнато, уютно и романтично. Ще посетим красивия катедрален храм в центъра на града. Вечерта се връщаме в Мостар. Почивка, преди завръщането ни към дома.

Нощувка в „Сити хотел“ 4 ****

Ден 5: Мостар – София

7:00 7:30ч. Закуска. Отправяме се към родината. По обяд пристигане в Мокра гора. Спираме за почивка и обед в  „Дървеното село“ на балканския гений Кустурица. Ще се порадваме на приказните дървени къщички, на закачливите артистични намигвания на твореца по уличките на Дървеното село, в неговите кафенета и ресторантчета.  Продължаваме пътя към дома. Вечерта пристигане в София.

ЦЕНА:

За група от 35 – до 40 човека цената е 350 лева.

За група от 20 човека цената е 380 лева.

Цената включва:

 • Луксозен автобус, оборудван с ДВД, СД, климатик, навигация.
 • Хотелско настаняване – 4 нощувки с 4 закуски.
 • Медицинска застраховка.
 • Екскурзоводско обслужване в Сараево, Високо и Мостар
 • Водач от фирмата.
 • Беседи, тематични филми и специално подбрана музика, свързани с темите за босненските пирамиди, богомилството и суфизма.
 • Пътни такси.

Цената не включва:

 • Обеди и вечери.
 • Лични разходи.
 •  Входове в музеи и в пирамидите. /Входа за пирамидите 5 евро на човек/

Условия за записване:

 • Можете да заявите своето желани е за участие в пътуването по мейл или в офиса на фирма „Валприм“,  София, ул. „6 ти септември“  № 24.
 • При записване се заплащат 30% от дължимата сума, а остатъка се доплаща 10 дни преди отпътуването.

Comments are closed